OOK IETS DOEN?

Gaat het financieel niet goed of ken je iemand waarmee het financieel niet goed gaat?

Heb je geldstress? Wil je anders omgaan met je financiën, maar weet je niet hoe? Herken je je in meerdere onderstaande punten?

– je hebt het gevoel dat je geen zicht hebt op een oplossing van je schulden
– je leeft met de dag, blust brandjes en kan niet sparen
– je denkt dat je vast moet houden wat je hebt omdat het morgen weg kan zijn
– je voelt je overvraagd, zou je het liefst verstoppen
– je denkt in uitersten (iedereen verdient aan mij, ik heb gefaald, ik kan er niets aan doen)

Zoek een medestander. Iemand die met jou overzicht kan brengen in je geldzaken zodat je administratie op orde komt, er geen nieuwe schulden bijkomen en een oplossing gezocht kan worden voor de rekeningen die er nog liggen. Dit kan iemand zijn in jouw netwerk (familielid, vriend, kennis) of een professional. Als je kiest voor een professional kan je contact opnemen met het wijkteam. Zij helpen je zelf of verwijzen je door. Van de mensen met ernstige betalingsproblemen denkt 40% geen hulp nodig te hebben. Als je je in bovenstaande herkent en vindt dat je er zonder hulp uit zou moeten komen is dat heel logisch. Het is alleen niet meer dan een niet-helpende overtuiging.

Heb je iemand in je omgeving waarvan je ziet dat het financieel niet goed gaat?

Jij kan onderdeel worden van de oplossing. Wat mensen met schulden als helpend ervaren is als zij niet worden veroordeeld, maar kunnen vertellen waar zij tegenaan lopen. Je kan er naast gaan staan en praktisch helpen. In plaats van vragen waarom iemand de post niet heeft open gemaakt, kan je samen een begin maken. Ga mee naar een afspraak als diegene snel ‘vol’ zit met informatie. Samen hoor je meer dan alleen. Als het teveel is en jij het ook niet overziet, kunnen jullie ondersteuning krijgen van een professional. Tot de tijd dat de geldzaken weer op de rit zijn is het belangrijk dat je geen geld uitleent. Als je iets wil doen, geef dan wat diegene nodig heeft (zoals bijvoorbeeld boodschappen, een fiets of winterjas).

Kijk ook eens op de volgende sites:

https://www.geldfit.nl
https://www.wijzeringeldzaken.nl
https://schuldenwijzer.nl
https://www.nibud.nl
https://berekenuwrecht.nibud.nl
https://eerstehulpbijschulden.nl
https://www.zelfjeschuldenregelen.nl

Of bel gratis naar 0800-8115. Dit is een landelijk telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen.