‘Ik heb hbo afgerond. Hoe kan het dat ik mijn geldzaken niet kan regelen?’

18 augustus 2022

Julie en Reya kennen elkaar sinds 2019. Toen nam ze het dossier over van een collega-bewindvoerder omdat Julie was verhuisd. De samenwerking liep niet meteen gesmeerd. Julie kende Reya nog niet en dat zorgde voor onzekerheid en wantrouwen. Dat kon alleen worden weggenomen door samen aan de slag te gaan en haar mee te nemen in de stappen die genomen werden in de opstart. Er bleken nog wat kleine schulden te zijn wat haar tegenviel.

Inmiddels zijn die schulden opgelost en is er weer een buffer zodat de rust is wedergekeerd. En daar vaart Julie bij. In dit portret vertelt zij welke effecten het bewind heeft gehad op haar depressies en het omgaan met haar angsten en PTSS. 

Hoe ervaarde je de overdracht naar een nieuwe bewindvoerder?

Dat was een heftige tijd. Op zich was ik best blij met de bewindvoerder die ik had. Daarvoor had ik ook al een andere en dat was één groot fiasco. Door mijn verhuizing moest ik overstappen. Dat vond ik heel spannend. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Dat gold ook voor de verhuizing vanuit Rotterdam naar Vianen. 

Ik wilde een nieuwe start, ver weg. Ik had nog een inschrijving in de regio Utrecht.

Wat was toen de reden dat je wilde verhuizen?

Ik wilde een nieuwe start, ver weg. Ik had nog een inschrijving in de regio Utrecht. Puur op gevoel heb ik het huis geaccepteerd. 

Waar had je de nieuwe start voor nodig?

Ik heb veel meegemaakt. Waar ik woonde waren best wat triggers en slechte herinneringen. Op die plek werd ik steeds naar beneden gezogen. Ik wist dat als ik vooruit wilde met mijn leven dat ik weg moest. Het is na de verhuizing heftig geweest met alle corona-maatregelen. Mijn zoon was hele dagen thuis met thuisonderwijs. Dat is heel zwaar geweest. Ook leerde ik moeilijk nieuwe mensen kennen. Al met al zit ik er nu veel beter bij dan in Rotterdam. In september begin ik als het goed is met een opleiding waarbij ik andere mensen ga begeleiden in hun eigen herstel.

Je weet heel goed de wegen te bewandelen omdat je de durf en daadkracht hebt om veranderingen aan te gaan. 

Het zijn processen. Ik heb ook wel eens perioden gehad waarbij ik helemaal vast zat. Ik heb niemand om op terug te vallen omdat ik geen contact heb met mijn familie en een klein sociaal netwerk heb. Als ik het niet doe is er niemand die het voor mij gaat doen. Ik moet wel, ook voor mijn kind.

Heeft bewindvoering jou geholpen om stappen te maken?

Ja, heel veel. Mijn financiën kan ik er niet bij hebben. Ik heb dat heel lang moeilijk gevonden om te begrijpen omdat ik een intelligente vrouw ben. Ik heb veel trauma’s. Daardoor zijn soms de simpelste dingen heel lastig omdat ik het niet overzie en in paniek raak. Ik merk dat bewindvoering mij lucht geeft voor andere dingen. De hele druk en de enveloppen op de mat gaven mij veel stress. Als ik met iets achterliep begonnen de aanmaningen. Dan krijg je de eerste aanmaning, de tweede, derde en op een gegeven moment kwamen de deurwaarders. Op dat manier ga ik helemaal op slot. Alle post gaat op één grote berg, maak ik niet meer open omdat ik als de dood ben wat ik aantref. Daar moet ik dan wat mee, maar ik weet niet wat. Dus door bewindvoering heb ik dat allemaal niet meer en heb ik de rust dat mijn rekeningen zijn betaald. 

Hoe beïnvloedt je trauma jouw financiën? 

Ik sta nog steeds in de overleefstand waardoor ik iedere dag bezig ben mijn hoofd boven water te houden. Ik ben veel energie kwijt aan het opvoeden en het regelen dat mijn zoon de juiste hulp krijgt. Ik ben vooral bezig ervoor te zorgen dat ik niet meer in een depressie zak. Als ik binnen blijf worden mijn angsten steeds erger. Nu komen er geen enge brieven meer, dus ik heb veel rust om aan mijn eigen herstel te blijven werken. 

Ervaarde jij jouw geldzorgen als een onoplosbaar probleem?

Ja, dat gebeurt al snel. Ik hoef maar een paar weken niet goed in mijn vel te zitten en mijn post niet open te maken en het kan al helemaal uit de klauwen lopen. Dan raak ik in paniek en kan al niet meer adequaat handelen. 

Het lost niet mijn depressies op, maar ik merk dat het me rust geeft. 

Wat zou jij tegen andere mensen zeggen die ook depressies hebben?

Ga vooral onder beschermingsbewind. Ik merk dat het mij veel energie heeft opgeleverd wat ik kan gebruiken voor positieve dingen. Hierdoor kan ik een betere moeder zijn voor mijn zoon waardoor het met hem ook weer beter gaat. Het lost niet mijn depressies op, maar ik merk dat het me rust geeft. 

Je bent in 2017 voor het eerst onder bewind gekomen. In 2018 ging je over naar een andere bewindvoerder en in 2019 kwam je bij mij. Je bent toen ieder jaar geswitcht.

Mijn eerste bewindvoerder was geen succes. Hij is toentertijd ontslagen en het bedrijf bestaat ook niet meer. Mijn hulpverlener van toen raadde mij die bewindvoerder aan en ik ging er toen vanuit dat het goed zou zijn. Ik heb toen geen kritische vragen gesteld. Ik had eigenlijk meer willen weten over hun werkwijze. Toen ik over ging bleek dat er rekeningen niet betaald werden en dat leverde mij veel stress op. 

‘Het zegt niets over jou als persoon als je bewindvoering hebt. Het zegt niets over je intelligentie of over of je wel of niet een goed mens bent. Het is gewoon dat je wat meer hulp nodig hebt bij de financiën. En dat is oké!’

Wat wil je aan andere mensen meegeven?

Schaam je niet. In het begin heb ik veel schaamte gevoeld. Ik vroeg me af hoe het kon gebeuren. Ik heb geen verstandelijke beperking, heb hbo afgerond. Hoe kan het dat ik mijn geldzaken niet kan regelen? Ik ben zelf hulpverlener, dus ik heb vroeger ook anderen geholpen met hun eigen regelzaken. Ik snapte niet waarom het me zelf niet lukte. Nu begrijp ik beter hoe complexe PTSS werkt. Ik snap nu veel beter hoe het kan en dat het niet mijn eigen schuld is. Door het bewind leer ik ook beter met geld om te gaan. Ik kom nu uit met het weekgeld, daar ben ik erg blij mee. 

Ik wil tegen mensen zeggen dat ze de schaamte kunnen laten varen. De schaamte helpt je niet verder. Het zegt niets over jou als persoon als je bewindvoering hebt. Het zegt niets over je intelligentie of over of je wel of niet een goed mens bent. Het is gewoon dat je wat meer hulp nodig hebt bij de financiën, en dat is oké! Het is gevaarlijk om als het wat beter gaat te denken dat je de hulp ook niet meer nodig hebt. Het gaat juist beter ómdat je hulp hebt. Om het beter te laten gaan is het belangrijk om die hulp te houden.